Internationaal pleziervaartbewijs nu ook voor zeevarenden

Pleziervaartbewijs

Tot voor kort konden enkel Belgische pleziervaarders een internationaal vaarbewijs voor de pleziervaart bekomen dat in verschillende Europese landen wordt erkend. Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne breidt daarom de wetgeving rond dat internationaal vaarbewijs (ICC-brevetten) uit. Daardoor kunnen nu ook zeevarenden in het buitenland aan pleziervaart doen. Zo zullen bijvoorbeeld ook officieren in de koopvaardij of schippers in de visserij een ICC-brevet kunnen aanvragen. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een vraag vanuit de sector. Het gaat over zo’n 2.000 personen. Bovendien zal de nieuwe digitale applicatie de aanvraag voor iedereen gemakkelijker en gebruiksvriendelijker maken.

 

Het International Certificate for operators of pleasure Craft (ICC) is een internationaal vaarbewijs voor de pleziervaart dat in verschillende Europese landen wordt erkend. De Belgische nationale brevetten (zoals het stuurbrevet, yachtman en yachtnavigator) daarentegen worden in het buitenland bij de plaatselijke autoriteiten of bij bootverhuurders niet altijd aanvaard als bewijs van vaarbekwaamheid.

 

Om deze anomalie weg te werken, heeft vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne de wetgeving rond ICC-brevetten uitgebreid. Hierdoor kunnen naast personen met een pleziervaart- of beroepsbrevet binnenvaart nu ook zeevarenden, zoals officieren in de koopvaardij of schippers in de visserij, een ICC-brevet aanvragen. De minister komt hiermee tegemoet aan de vraag uit de sector. Het betreft een 2.000-tal personen die een STCW (beroepsbrevet) hebben die kunnen gebruik maken van deze gelijkstellingMet dit vaarbewijs kunnen ze in het buitenland voortaan aan pleziervaart doen. De minister komt hiermee Om een Belgisch ICC te bekomen volstaat het om Belg te zijn of een officieel verblijfsadres in België te hebben en over een gepast Belgisch brevet te beschikken. Het ICC is levenslang geldig.

 

Het toegekende ICC-brevet is geldig voor motorvaart in de kustwateren. Het kan uitgebreid worden met een toelating voor zeilvaart. Dat kan bekomen worden na het afleggen van een test in een erkend praktijkcentrum. Ook voor de binnenwateren kan een toelating toegevoegd worden nadat bijkomend een beperkt stuurbrevet behaald wordt.

 

Ook roepen we de papieren mallemolen een halt toe. Daarom werd de procedure voor de aanvraag voor het ICC-brevet gemoderniseerd. Ze hebben een nieuwe digitale applicatie ontwikkeld waardoor je een digitale aanvraag kan indienen voor een ICC. Deze toepassing maakt het voor iedereen gemakkelijker en gebruiksvriendelijker.

 

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Noordzee: “Dankzij de uitbreiding van de ICC-brevetten zal iedere zeevarende in het buitenland aan pleziervaart kunnen doen zonder enige belemmering. Met de nieuwe digitale toepassing zal de aanvraagprocedure snel en eenvoudig verlopen.”

 

Bart Heylbroeck, directeur-generaal a.i. Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer: “Bij de vernieuwing van de pleziervaart schenken we zeker ook aandacht aan de zeevarenden. Op basis van hun brevet en ervaring op zee kunnen ook zij vanaf nu een ICC-brevet voor de pleziervaart aanvragen.”

 

Rowan Van Schaeren, algemeen directeur Hogere Zeevaartschool Antwerpen: “Deze aanpassing is een prachtige evolutie om iedereen die op het water vertoeft dichter bij elkaar te brengen. Doorstromen van plezier- naar commerciële vaart, maar ook van commerciële- naar pleziervaart, zal duidelijker en eenvoudiger gaan: een bevestiging van de Belgische Maritieme Excellentie.”

Extra informatie
  • 30 november 2021
victor18 ~

administrator