'Hogere Zeevaartschool' wordt 'Antwerp Maritime Academy'

Primair grote rand

De Hogere Zeevaartschool kiest vanaf 16 februari 2022 voor een nieuwe naam: Antwerp Maritime Academy.

 

Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al sinds 1802 is het een vaste waarde binnen de stad. In meer dan tweehonderd jaar heeft ons maritieme onderwijs geen seconde stilgestaan. Onze opleidingen zijn steeds meegegroeid met de evoluties binnen technologie en onderwijs. De maritieme sector loopt bovendien voorop als het gaat om innovatie en onderzoek. We merkten dat onze naam ‘Hogere Zeevaartschool’ steeds vaker voor verwarring zorgde en de veelzijdigheid van onze opleidingen niet meer omvat.

 

In de keuze voor Antwerp Maritime Academy worden drie unieke eigenschappen van de hogeschool benadrukt. Als Antwerpse hogeschool zitten we midden in het maritieme hart van België en Europa. We vormen de verbinding tussen de stad en een van de grootste havens ter wereld. Daarnaast zetten we onze maritieme expertise centraal. De meeste van onze afgestudeerden gaan varen maar kiezen na enkele jaren dikwijls voor een leidinggevende functie aan de wal. ‘Zeevaart’ dekt de lading dus onvoldoende, de mogelijkheden van het diploma dat je hier behaalt reiken veel verder en garanderen je een ijzersterke maritieme carrière. Daarom willen we ook ons academische karakter benadrukken. De Bachelor- en Masteropleidingen aan Antwerp Maritime Academy bestaan uit een brede waaier van vakken. Naast een stevige basis aan maritieme vakken, wiskunde en fysica worden studenten net zo goed ondergedompeld in vakgebieden als psychologie, economie, techniek, communicatie en geneeskunde. Alles wat de studenten in het curriculum meekrijgen hebben ze nodig om aan boord van ‘s werelds meest innovatieve schepen levensbelangrijke keuzes te maken en allerhande problemen het hoofd te bieden.

 

Met de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl die vanaf nu zal worden uitgerold in de communicatie. Toch verdwijnt de notie ‘Hogere Zeevaartschool’ niet. De naam blijft verbonden aan onze onderwijsinstelling, onze geschiedenis en onze campus aan het Noordkasteel. Het maakt deel uit van het DNA van onze hogeschool. We blijven hier enorm trots op.

 

Unieke maritieme opleidingen

 

De beide opleidingen, Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde, zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord van een schip als aan de wal. De studenten die vandaag bij ons starten, zijn de CEO’s en maritieme ingenieurs van morgen. Ruim 8 op de 10 afgestudeerden werkt na 10 jaar nog steeds in een topfunctie binnen de maritieme sector. Dit zijn cijfers die geen enkele sector ons nadoet, met uitzondering misschien van enkele medische beroepen.

 

De studenten die bij ons starten zijn dan ook enorm gemotiveerd. Onze maritieme Bachelor- en Mastertrajecten zijn uniek maar tegelijk behoorlijk pittig. Toch zien we ieder jaar opnieuw dat studenten bij ons een prachtig studieparcours kunnen afleggen. Wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen zijn ze reeds van alle markten thuis. Vervolgens dragen ze de verantwoordelijkheid over een schip en de bijhorende lading die vele miljoenen euro’s waard zijn. Ze sturen een internationale bemanning aan en weten zich in staat om waar ook ter wereld diplomatieke, administratieve en economische belangen te behartigen. Er zijn weinig jobs die zo uitdagend zijn en die zoveel voldoening geven.