Scheepswerktuigkunde

Vergeet wat je denkt te weten over machinekamers: aan boord is alles groter en complexer. Het is er tegelijk ouderwets, industrieel, hypermodern én computergestuurd. Als scheepswerktuigkundige run jij die hele fabriek op het water, zonder room for error. Je opleiding zoomt dus in op thermische en pneumatische fysica, maar net zo goed op de informatica waarmee oceaanschepen vanop afstand bestuurd worden. Want zo ziet de toekomst eruit.
On board

Scheepswerktuigkunde

De studie

Scheepswerktuigkundigen zijn verantwoordelijk voor het functioneren van het schip als machine: de aandrijving en de motoren, alle meetsystemen, de elektriciteit en elektrotechniek, de waterzuivering, de productie van stoom, de zuivering van ballastwater en de motoruitstoot. Ze leren hoe al deze technische systemen onderling aan elkaar hangen en hoe ze het geheel als een geoliede machine moeten laten functioneren. Dit gebeurt niet alleen via theoretische vakken, maar ook door doorgedreven vaardigheidstraining doorheen de opleiding, in de werkplaats en op simulatoren.

Alle aspecten van het schip – Scheepswerktuigkundigen zijn verantwoordelijk voor: de aandrijving en de motoren, alle meetsystemen, de elektriciteit en elektrotechniek, de waterzuivering, de productie van stoom en de zuivering van ballastwater en de motoruitstoot. Hier leer je dus hoe al deze technische systemen onderling aan elkaar hangen en hoe ze het geheel als een geoliede machine moeten laten functioneren.

 

Vuile handen gegarandeerd – Natuurlijk krijg je eerst een doorgedreven theoretische basis. Dat is onontbeerlijk als je straks zelfstandig problemen wil oplossen. Maar uiteraard pas je die kennis ook al tijdens je studie toe. Verwacht je aan doorgedreven vaardigheidstrainingen doorheen de opleiding, in de werkplaats en op simulatoren.

 

Innovatie troef – Je bestudeert niet alleen de schepen van gisteren, maar ook die van morgen. De belangrijke nieuwe technologische innovaties in de baggerwereld en de offshore zijn cruciaal in je ontwikkeling. Je leert ook hoe je via onderzoek aan die innovatie kan bijdragen. Jep, dat betekent fors wat wiskunde, fysica en scheikunde. Niets wat jij niet aankunt, toch?

 

Safety first – Wie het water op gaat, moet op alles voorbereid zijn. En dus verdiep je je ook in veiligheid op zee, brandbestrijding, omgaan met milieureglementering aan boord, medische technieken, ... En omdat je crewgenoten straks uit alle hoeken van de wereld komen, zijn flinke porties maritiem Engels en communicatievaardigheden niet overbodig.

Uur per uur

Zin om nu al wat dieper te duiken in je lessenpakket of om je voor te bereiden op de start? In de studiegids vind je veel meer informatie. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Dr. Rowan Van Schaeren ~

Voor je start

Besloten om ervoor te gaan? Welkom aan boord (dat is de laatste woordspeling, beloofd). Om de start helemaal vlekkeloos te laten verlopen, breng je best deze puntjes vooraf in orde. Neem gerust contact op met de studentenadministratie als je vragen hebt. We helpen je heel graag verder!

Lees meer