Studentendienst - STUVO

STUVO is er voor alle vragen die je niet aan je docenten kan stellen, maar die wel belangrijk zijn. Over beurzen en financiën, over je rechten als student, over begeleiding bij het studeren, over het vinden van een kot, een job of een fiets. Spreek Sylvia Adriaenssens of Isabelle Dekkers gerust aan. Of mail ze op stuvo@hzs.be.
Scheepswerktuigkunde

Financiële ondersteuning

De studentenbegeleiders kunnen je op meerdere manieren helpen. Ze bekijken je inkomsten en uitgaven, verstrekken informatie over studietoelagen en andere beurzen, kinderbijslag, onderhoudsgeld, belastingen, e.d. Ze kunnen je ook helpen met het invullen van formulieren en de opvolging van je dossier.

 

Bij acute financiële problemen van korte duur kan je je inschrijvingsgeld en stagegeld gespreid betalen, of een voorschot op je studietoelage en een lening krijgen. Als je inkomen structureel te laag ligt, kan je daarbij nog een STUVO-beurs krijgen.

Juridisch advies

Bij STUVO vind je juridisch advies over huur, onderhoudsplicht van ouders of OCMW, arbeidsovereenkomsten voor studenten, samenwonen, huwelijk, echtscheiding, wacht- en werkloosheidsuitkeringen, rechten en plichten van de student ... Zowat alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat jij je maximaal op je studies kan concentreren.

Studiebegeleiding

Wil het studeren niet lukken? Vraag je je af waarom je studieresultaten tegenvallen, of je de opleiding wel aankunt, hoe je van de examenvrees afkomt? Durf dan een gesprek met ons aan te gaan. We zoeken samen naar een diagnose en naar de gepaste hulp. Soms is die zo eenvoudig als het opstellen van een goede studieplanning, maar ze kan ook de vorm van therapie aannemen.

Studeren met bijzonder statuut

We vinden het belangrijk om gelijke kansen te bieden aan alle studenten. Het bijzonder statuut is één van de vele manieren om dit te realiseren.
Onze studentenbegeleiders van de dienst STUVO bekijken individueel welke noden je als student hebt en welke mogelijkheden het bijzonder statuut kan bieden.

Herken je jezelf in één van volgende doelgroepen? • Studenten met een functiebeperking • Topsporters • Werkstudenten • Student -ondernemers

Lees dan zeker onze informatiebrochure, mogelijks kom je in aanmerking voor het bijzonder statuut.

 

Administratieve begeleiding van buitenlandse studenten (niet-EU)

Buitenlandse studenten moeten een aantal administratieve procedures in acht nemen om in België te studeren. Onze studiebegeleiders geven je nuttige informatie over het bekomen van een verblijfsvergunning of een arbeidskaart C (nodig wanneer je een studentenjob wil uitoefenen).

Studentenkamers

Zoek je een kot in Antwerpen? Dan surf je best naar www.kotweb.be – een samenwerkingsproject rond studentenhuisvesting waaraan alle Antwerpse hogescholen en de universiteit meewerken. Koten op Kotweb voldoen aan de veiligheidsnormen van Stad Antwerpen en garanderen je een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding.

 

Je kan op Kotweb aan de hand van selectiecriteria een woning vinden die past bij jouw wensen en budget. Je vindt er ook allerhande info over op kot gaan.

Studentenjobs

Werken terwijl je studeert? Check zeker de website van VDAB (http://www.vdab.be) voor een online databank met vacatures voor studentenjobs. Maar loop gerust ook langs bij onze studentenbegeleiders – zij hebben vaak interessante contacten voor je.

Psychosociale begeleiding

Heb je psychologische hulp nodig? Neem dan eerst contact op met de studentenbegeleiders. Indien nodig brengen ze je dankzij een uniek samenwerkingsverband, Psynet (www.psy-net.be), in contact met externe therapeuten of centra voor geestelijke gezondheidszorg.

 

Naast het aanbod van individuele begeleiding bestaat er voor sommige problemen een uitgebreid aanbod van groepstrainingen binnen de instellingen en campussen van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Zo zijn er assertiviteitstrainingen, faalangsttrainingen, relaxatietrainingen en zelfmanagementtrainingen.

Fietsverhuur

Wat zou je als student beginnen zonder fiets? Fietshaven verhuurt knalgele city-bikes met zeven versnellingen en twee sloten. Voor tien maanden betaal je, dankzij de steun van de studentenvoorzieningen, slechts 75 euro, nazicht en herstel inbegrepen. Meer informatie en reserveringen: ga naar http://www.levanto.be/studentenfiets.

Sport

Als Antwerpse student kan je je goedkoop sportief uitleven dankzij Sportsticker. De sticker is jouw toegangskaart tot het gigantische en gevarieerde studentensportaanbod, met activiteiten voor beginners en topsporters. Spreek je sportverantwoordelijke bij STUVO aan om te weten te komen wat je met 18 euro kan doen. Of check www.sportsticker.be