Cubaanse gastonderzoekers Antwerp Maritime Academy tonen resultaten aan minister Gennez

UCLV

12 maart stelden de Universities of Applied Sciences & Arts AP, KdG, Antwerp Maritime Academy en UAntwerpen enkele van hun gezamenlijke ontwikkelingsprojecten voor aan Caroline Gennez, de Minister van Ontwikkelingssamenwerking. AMA belichtte een reeks producten die het resultaat zijn van de samenwerking met de Universidad Central "Marta Abreu" de Las Villas (UCLV). Hun inspanningen zijn met groot enthousiasme ontvangen.

 

Antwerp Maritime Academy wil in samenwerking met UCLV goedkope maar betrouwbare dataloggers maken voor een breed scala aan toepassingen. Een van de apparaten die is ontwikkeld door de Cubaanse gastonderzoekers werkzaam aan AMA, Alain Martinez en Erik Hernandez Rodriguez, is een datalogger die luchtkwaliteit monitort. Dit apparaat kan continu temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en meerdere gasvormige polluenten zoals CO, NO2, O3, SO2 en fijnstof meten.

 

Wat de samenwerking tussen AMA en UCLV uniek maakt, is de ontwikkeling van goedkope kalibratiemethoden. Het AMA-team heeft een kalibratieopstelling gedemonstreerd waarbij een temperatuursensor in een plastic doos geplaatst. De doos bevat een verwarmingselement waarmee de temperatuur kan worden aangepast. Tegelijkertijd wordt de temperatuur met een glazen thermometer gemeten. Hiermee kunnen afwijkingen tussen referentie en sensor worden gecorrigeerd. In samenwerking met de afdeling Scheikunde van de UCLV zijn er ook kalibratietechnieken ontwikkeld voor sensoren die relatieve vochtigheid, CO2, NO2, SO2 en CO meten. De kalibratiemethode voor fijnstof wordt momenteel verfijnd. Onze samenwerking toont aan dat het mogelijk is om goedkope wetenschappelijke instrumenten te bouwen die betrouwbaar genoeg zijn voor onderzoek.

 

Nu er een veelzijdige datalogger beschikbaar is, zijn de potentiële toepassingen enorm. Het volgende projectdoel is het ontwikkelen van een goedkope boei die het golfgedrag van wateroppervlakken kan monitoren.